Monday, April 4, 2011

Tarian Poco-POco-Hukumnya..


Ini INSAN baru tau dari seorang member FB INSAN..so, harap2 ini dapat dikangsikan bersama..hukum tarian poco-poco:: ustaz azhar idrus~~~trime kasih ustaz


Alhamdulillah kerana kita semua masih bernafas lagi dgn keizinanNya. Saya ingin berkongsi dgn rakan-rakan semua tantang tarian poco-poco yang sedang hangat ditarikan oleh semua lapisan masyarakat, umumnya masyarakat kita yg beragama islam t...erutama suri-suri rumah dan badan-badan kerajaan ketika manghadiri kursus.

Sebenarnya tarian poco-poco ini berasal dari Filipina bukannya dari Indonesia. Ia ditarikan oleh masyarakat yg berugama kristian ketika mereka menghadiri upacara sembahyang mingguan mereka. Lihatlah sahaja bagaimana pergerakannya, yang membentuk salib.

Mungkin kita tak perasan kerana kita suka mengikut-ikut sesuatu yg baru tanpa usul periksa. Inilah cara musuh-musuh islam mengenakan kita sedangkan kita tahu apabila kita melakukan sesuatu yg menyerupai sesuatu agama maka kita dikira merestui agama itu seperti amalan yoga yg telah difatwakan haram kerana menyerupai agama Hindu. cuma tarian pocoh2 ini belum difatwakan haram lagi. Marilah kita sama2 fikirkan.

Bukankah Nabi SAW dah pesan melalui sabdaan nya ;

“Man tasyabbaha bi qaumin fahua minhum”.

Bermaksud : Barangsiapa yang menyerupai sesuatu kaum, maka seseorang itu terdiri dari kalangan mereka) (iaitu kaum berkenaan)."

Tolong jangan ‘menarikan’ lagi tarian ini yang ternyata mensyirikkan Allah tanpa kita sedar. Jerat murtad telah siap terpasang menanti umat Islam masuk kedalamnya.

Firman Allah saw yg bermaksud :

"Dan tidak akan redha kepada kamu olih yahudi & nasoro sehingga kamu semua mengikut cara hidup mereka."

Siapa yg redha dgn cara hidup yahudi & nasoro maka matilah dia sebagai yahudi dan nasoro.

Jangan sekali2 kita berani mengikut fatwa2 syaitan dajal yg mengharuskan tarian yg amat sesat ini..

2 comments:

  1. fuhhhhh..berhabuk gile blog abg suksis ni...gagagaga...

    ReplyDelete
  2. berhabuk?? what do u mean kak...hohohoho

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...